Abbona - Cinerino

De streek
In het noordwesten van Italië ligt de wijnstreek Piemonte. Letterlijk betekent dit aan de voet van de bergen wat in dit geval een toepasselijke benaming is want de uitlopers van de Alpen bevinden zich in dit gebied. Het gebied rond Turijn staat vooral bekend om zijn industrie maar toch is deze streek na Chianti het meest producerende wijngebied van Italië. Ondanks dat de Nebbiolo niet de meest aangeplante druif is worden er wel vier zogenaamde DOCG-wijnen van gemaakt. Naast Barolo zijn dit de Barbaresco, Gattinara en Ghemme. Meer aangeplante druivenrassen zijn Barbera, Dolcetto en de Brachetto. De laatste wordt als basis voor lichtzoete mousserende wijnen gebruikt.
Belangrijke wijnsteden in dit gebied zijn Alba en Asti. Deze naam wordt vaak toegevoegd aan het druivenras, bijvoorbeeld Barbera d’Alba, Nebbiolo d’Alba of Moscato d’Asti.

Azienda Marziano Abbona
Slechts veertien jaar oud was Marziano Abbona toen zijn vader 'Papa Celso' overleed en hij plotseling aan het roer kwam te staan van het gelijknamige wijnhuis. Marziano groeide uit tot een bevlogen wijnmaker. De tijd ontbreekt hem echter om zich uitsluitend met het wijnmaken bezig te houden. Zijn belangrijkste taak is het overzien van de wijnproductie. Hoofd-wijnmaker is Giuseppe Caviola. Zijn dochter Chiara is zijn rechterhand en een rijzende ster in opkomst. De jaarlijkse productie bedraagt 240.000 flessen. Het bedrijf bezit 42 hectare aan wijngaarden.

Terroir
De wijngaarden van Abbona bevinden zich op verschillende locaties binnen het gebied en liggen allemaal op toplocaties. Deze Cinerino komt van wijngaarden in het plaatsje Dogliani en de wijngaard bestaat 19 jaar. De bodem bestaat uit kalksteen en klei.

Vinificatie
De fermentatie vindt plaats in grote eiken vaten en gedurende 7 maanden wordt er dagelijks gebatonneerd. Daarna rijpt de wijn 7 maanden op eiken barriques en na een maandje op de fles komt hij in de handel.

Proefnotitie
Krachtige wijn. Stuivende aroma’s van exotisch fruit, vanille en wat floraliteit. De smaak is  krachtig en zacht met een lange afdronk.

Wijn en spijs
Past bij stevige gegrilde visgerechten en gemarineerde groentegerechten.

Herkomst:
Italië - Piëmonte
Type:
Stil - wit - krachtig/stevig/fruitig
Samenstelling:
Viognier 100%
Serveersuggestie:

Serveertemperatuur 10-12ºC.
Een heerlijke wijn voor bij een gegrilde stevige vis.

PPF bij 3 flessen:
€ 31.35
PPF bij 6 flessen:
€ 29.78
Terug