Abbona - Dolcetto - San Luigi

De streek
In het noordwesten van Italië ligt de wijnstreek Piemonte. Letterlijk betekent dit aan de voet van de bergen wat in dit geval een toepasselijke benaming is want de uitlopers van de Alpen bevinden zich in dit gebied. Het gebied rond Turijn staat vooral bekend om zijn industrie maar toch is deze streek na Chianti het meest producerende wijngebied van Italië. Ondanks dat de Nebbiolo niet de meest aangeplante druif is worden er wel vier zogenaamde DOCG-wijnen van gemaakt. Naast Barolo zijn dit de Barbaresco, Gattinara en Ghemme. Meer aangeplante druivenrassen zijn Barbera, Dolcetto en de Brachetto. De laatste wordt als basis voor lichtzoete mousserende wijnen gebruikt.
Belangrijke wijnsteden in dit gebied zijn Alba en Asti. Deze naam wordt vaak toegevoegd aan het druivenras, bijvoorbeeld Barbera d’Alba, Nebbiolo d’Alba of Moscato d’Asti.

Azienda Marziano Abbona
Slechts veertien jaar oud was Marziano Abbona toen zijn vader 'Papa Celso' overleed en hij plotseling aan het roer kwam te staan van het gelijknamige wijnhuis. Marziano groeide uit tot een bevlogen wijnmaker. De tijd ontbreekt hem echter om zich uitsluitend met het wijnmaken bezig te houden. Zijn belangrijkste taak is het overzien van de wijnproductie. Hoofd-wijnmaker is Giuseppe Caviola. Zijn dochter Chiara is zijn rechterhand en een rijzende ster in opkomst. De jaarlijkse productie bedraagt 240.000 flessen. Het bedrijf bezit 42 hectare aan wijngaarden.

Terroir
De wijngaarden van Abbona bevinden zich op verschillende locaties binnen het gebied en liggen allemaal op toplocaties. Deze San Luigi komt van de wijngaard genaamd Borgata in het plaatsje Dogliani. In 1970 vond de eerste oogst plaats en de planten hebben een leeftijd van tussen de 15 en de 50 jaar. De plantdichtheid is 5000 planten per hectare.

Vinificatie
De fermentatie vindt plaats gedurende vijf tot zeven dagen op een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius. Voordat de wijn in de handel komt heeft hij zes maanden in stalen vaten gerijpt en 1 maandje in de fles.

Proefnotitie
Krachtige neus met aroma’s van bessen, bramen en kersen. In de maak ook vol fruitig, sappig en stevig maar ook soepel dankzij de zachte tannines en milde zuren.

Herkomst:
Italië - Piëmonte
Type:
Stil - rood - vol/fruitig
Samenstelling:
Dolcetto 100%
Serveersuggestie:

Serveertemperatuur 16-18ºC.
Schenk deze wijn bij antipasti, stevige pasta's of gegrild vlees.

PPF bij 3 flessen:
€ 16.75
PPF bij 6 flessen:
€ 15.91
Terug