Comenge - Biberius

Spanje
De wijnbouwgeschiedenis van Spanje gaat terug tot 1100 voor Christus. Langzaam maar zeker ontwikkelde de wijnbouw zich uit over het hele land. Vanaf 1500 is er een sterke impuls gekomen waarbij de wijnen van Jerez internationale bekendheid kregen. In de tweede helft van de negentiende eeuw zochten Franse wijnboeren hun heil in Spanje doordat Frankrijk op dat moment geplaagd werd door de phylloxera.
Het Spaanse wijnlandschap is vooral bergachtig en met de vele rivieren zijn er veel verschillende klimaten.De totale wijngaardoppervlakte van Spanje is de grootste ter wereld. De opbrengsten per hectare zijn relatief gering waardoor Spanje in productievolume niet de grootste is. Spanje staat hierin na Frankrijk en Italië op de derde plaats.Het land heeft veel inheemse druivenrassen maar de meest bekende en meest voorkomende zijn onder andere Garnacha, Monastrell, Bobal, Tempranillo, Palomino, Albariño en Verdejo.

Ribera del Duero
De DO Ribera del Duero maakt deel uit van het grotere gebied Castilla y León met daarin onder meer de wijngebieden Bierzo, Cigales, Toro en Rueda. Het gebied heeft zich de laatste decennia ontwikkeld van een nietszeggend gebied tot een gebied waar de mooiste wijnen van Spanje vandaan komen. 94% van de productie bestaat uit rode wijn en daarnaast nog een beetje rosé. Witte wijn mag niet onder de DO-status geproduceerd worden.
De wijngaarden in dit gebied bevinden zich over een lengte van ongeveer 120 kilometer aan weerszijden van de rivier op zo’n 700 tot 850 meter boven zeeniveau. Het belangrijkste druivenras is een regionale kloon van de Tempranillo welke hier Tinto Fino wordt genoemd. Daarnaast wordt er ook Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec en Garnacha Tinto verbouwd. 

Herkomst:
Spanje - Ribera del Duero
Type:
Stil - rood - stevig/fruitig
Samenstelling:
Tempranillo 100%
Serveersuggestie:

Heerlijk bij wat stevigere vleesgerechten.

PPF bij 3 flessen:
€ 11.25
PPF bij 6 flessen:
€ 10.69
Terug