
De derde dag. Lesdag 2
27 september 2010, we zijn weer twee weken verder en het is tijd voor lesdag 2. De afgelopen twee weken had ik vakantie maar de tijd is voorbij gevlogen. Wat zal dat straks worden als de gewone werkweek ook gevuld moet worden?
Tijdens de eerste lesdag hadden we een proefgroep samengesteld en afgesproken om elke maandagavond als we geen les hebben een thematische blindproeverij te doen. De 20ewaren we voor het eerst bij elkaar gekomen en iedereen had een fles naar eigen keuze meegebracht. Om vooral maar veel te oefenen werden de wijnen blind uitgeserveerd en gingen we op zoek naar de eigenschappen van de wijn om misschien wel te kunnen zeggen wat het was. Dat valt niet mee. In grote lijnen lukt het wel om de herkenbare eigenschappen zoals de fruitigheid, de zuurgraad en de herkomst uit een koel of warm klimaat te benoemen. Maar het druivenras en het land van herkomst, laat staan de streek van herkomst, dat is nog iets teveel gevraagd. Het was in ieder geval gezellig en leerzaam en ik kijk al weer uit naar de volgende waar we, vooruitlopend op de volgende lesdag, de Elzas als thema hebben.
Voordat de lesdag in Maarn begon eerst nog even koffie gedronken en met wat lotgenoten teruggekeken op onze eerste proefavond. Om tien uur ging de bel en mochten we het cursuslokaal betreden. Vandaag was onze “eigen” docent aanwezig. Er stonden vier witte wijnen en vier rode wijnen ons te wachten. Nadat Frank Jacobs zijn zegje had gedaan mochten wij de wijnen gaan beoordelen. Het thema was druivenrassen dus het was voldoende om dat te achterhalen. Gelukkig was dit nog geen examen want ten eerste kwam ik tijd tekort om ze alle acht te doen en met mijn persoonlijke resultaat zou ik dik gezakt zijn. Het is hartstikke lastig om te benoemen waarom de een nou anders is dan de andere. Toch zal dat wel moeten gaan komen want anders kun je het ook niet onthouden. We zullen ons daar de komende maanden ongetwijfeld verder in bekwamen.
Na de lunch trad Magda van der Rijst op als gastdocent. Haar les stond in het teken van de fysische en psychologische factoren van het proeven en de ontdekkingen in het glas en de waarnemingen op papier.
Na een korte introductie mochten we aan de slag met twee witte wijnen. Qua kleur leken ze erg op elkaar en toch was de ene wijn minder aromatisch en zat hoger in de zuren. Het bleek dezelfde wijn te zijn echter op een andere temperatuur uitgeserveerd. Temperatuur heeft dus een grote invloed op de smaakbeleving van wijn.
Daarna mochten we aan de bak met drie witte wijnen om een inschatting te maken van het zoet-, zuurgehalte in de wijn en het bepalen van het alcoholpercentage. Erg lastig omdat het zuur het zoet onderdrukt. De balans tussen deze in een wijn is erg belangrijk en zonder zuren is er geen goede wijn.
Daarnaast mochten we een wijn beoordelen welke in een zwart glas ingeschonken. Zonder kleurherkenning moet je dus op de geur en smaak afgaan. Blinder proeven gaat niet. Op basis van de geur- en smaakaroma’s dacht ik dat het een witte wijn was maar het bleek een lichte rosé te zijn. Er gaan verhalen rond dat sommigen in dit soort glazen ook rode wijnen voor wit “aanzien”.
Na de pauze was het tijd voor enkele afwijkingen die je in wijn tegen kunt komen zoals het gedeeltelijk gebruik van rotte druiven, het gebruik van teveel sulfiet, afwijking als het gevolg van onhygiëne en een volledig geoxideerde wijn.
Al deze narigheden werden afgesloten met het beoordelen van een goede wijn en toen was de dag al weer voorbij. Ook daar vliegt de tijd!
Voor het verslag van lesdag 1 klik hier
Uit ons Assortiment

Comenge - Biberius
Een mooie wijn uit het prachtige Ribera del Duero.
€10.69

Feudi - 125 - Primitivo
Een topper uit het assortiment!
€9.93

Cuvée Antoine Joseph - Blanc
Rijke smaken van tropisch fruit maar ook voldoende frisheid.
€8.12

Vincent Bouquet - Syrah/Grenache Rosé
Sappige en krachtige rosé.
€7.13