
de tweede dag.
13 september 2010 toog ik met de auto naar Maarn om de gevoelsmatige eerste echte les te gaan volgen in sociaal cultureel centrum De Twee Marken. Omdat het de eerste keer was maar op tijd vertrokken. De beoogde reistijd kan in de spits nogal wat anders zijn maar het viel mee dus ik was ruim op tijd aanwezig. Onder het genot van een kopje koffie zag ik de andere vinologen in spé langzaam binnen druppelen en vonden de eerste kennismakingen plaats.
Om tien uur begon de les. Klazien, onze cursusbegeleidster, nam de spelregels nog even met ons door en na een voorstelrondje van de cursisten kon de eerste technische proefles beginnen onder leiding van Robert Handjes. Nu moet u niet gelijk denken dat wij met de meest heerlijke wijnen begonnen. Er stonden vier glazen met kleurloze vloeistof op ons krappe werkplekje. Leren proeven is leren smaken te herkennen en dat is boeiend maar niet lekker. We begonnen dus met glazen water met daarin oplossingen om zuren, bitter en tannines waar te nemen en de invloed van tannines op zuren. De tweede kleurloze reeks bestond uit oplossingen van alcohol en zoet en de invloed van zuur op zoet. Gelukkig mochten we alles uitspugen en was er voldoende spoelwater beschikbaar. Na deze ervaringen kregen we uitleg om systematisch een wijn te gaan beoordelen en welke termen daar zoal bij gebruikt worden. Op een gegeven moment gingen we dan toch aan de wijn. Twee witte wijnen van de Chardonnay en twee rode waarvan een cépagewijn van de Gamay en een assemblage van de Merlot en Cabernet. Zo’n blok van tweeënhalf vliegt voorbij.
In de krappe pauze van een half uur moesten we ook nog even een proefgroep samenstellen want in de weken dat er geen cursus is moet er natuurlijk ook geoefend worden. Na wat zoeken en lobbyen kwam ik in een leuke proefgroep terecht en de eerste sessie staat inmiddels gepland.
Na de lunch was het weer tijd voor het serieuze werk. Gerard Horstink gaf een middagvullende presentatie over de invloed van de natuur op wijn. Zo begon hij zijn verhaal over het druivenras waar wijn van wordt gemaakt en over de aanplant en verdeling over de wereld. Een uitleg over klimaatzones, bodemvorming en bodemsamenstelling mocht natuurlijk ook niet ontbreken en de cyclus in de wijngaard kreeg ook de nodige aandacht. Het theoretische verhaal kreeg praktische bijval door het proeven van drie witte Sauvignon Blanc wijnen en een serie van drie witte wijnen die specifiek waren voor hun druivenras. Bij de rode wijnen kreeg de Syrah wat meer aandacht om op het laatste moment nog even snel drie bijzondere streekwijnen te proeven. Niet hier uit de buurt maar een Zinfandel uit Californië, een mooie assemblage uit Collioure en een rode wijn uit de Douro in Portugal. Het is jammer dat ik weer twee weken moet wachten op de volgende cursusdag. Alhoewel, voor de les zelf wel maar gelet op de voorbereidingstijd op de les ook weer niet. Bovendien ga ik tussendoor lekker aan het werk met enthousiaste lotgenoten.
Voor het verslag van de introductiedag klik hier
Uit ons Assortiment

Comenge - Verdejo
Stuivende aroma's met bijbehorende smaakexpressie.
€10.21

Comenge - Crianza
Een Spaanse topper! Hoge beoordeling door Robert Parker.
€21.14

Heiderer - Zweigelt
Aantrekkelijke wijn voor een leuke prijs.
€7.84

Raza - Vinho Verde - Branco
Strakdroge frisse wijn
€7.98