
De eerste dag.
Maandag 30 augustus 2010 was het zover. De eerste dag van de vinologenopleiding 2010-2011 van de Wijnacademie. Nadat ik eerst een lotgenoot, mijn studiemaatje Mieke, had opgehaald togen wij naar Renkum waar wij in restaurant Campman welkom werden geheten. Voordat we aan de koffie mochten moesten we eerst het studiemateriaal in ontvangst nemen. Een doos vol met wijnwijsheden die de komende tijd om veel aandacht zal vragen. Nu kon hij nog even in de kofferbak van de auto.
Dan toch eindelijk een kopje koffie en omdat we redelijk op tijd waren zagen we alle andere wijnliefhebbers binnen stromen. Wat zijn er toch veel mensen die aan de vinologenopleiding beginnen en wat is het leuk om te zien dat er zoveel verschillende mensen mee bezig zijn. Van heel jong tot, zelf voor mijn begrip, al weer redelijk oud en ook de vrouwen zijn ruimschoots vertegenwoordigd.
Nog voor het officiële teken werd gegeven hadden Mieke en ik al een strategisch goed plekje in de presentatiezaal verworven. Nadat de voorzitter van de wijnacademie ons welkom had geheten, wat huishoudelijke mededelingen had gedaan en ons kort de vaste medewerkers had geïntroduceerd die we de komende tijd tweewekelijks zullen zien, gaf Jan Oude Voshaar een presentatie over de Nederlandse wijnbouw.
Bijzonder om te horen dat de geschiedenis hiervan teruggaat tot zo’n honderd tot tweehonderd jaar na Christus. Het was in Nederland toen veel warmer dan nu en dat gaat zo heel lang door. Het is pas na de Middeleeuwen dat er de klad in is gekomen en dat komt doordat tussen de 16e en 18e eeuw de zogenaamde kleine ijstijd plaats vond en de grenzen voor de wijnbouw zo’n 500 kilometer terugschoven in zuidelijke richting.

Na de presentatie konden we genieten van een heerlijke lunch en wat kennismaken met andere vissen (vinologen in spé).
Tijdens het middagprogramma kregen we een rondleiding in de wijngaard van Jan Oude Voshaar, Wijngaard Wageningse Berg. Hier konden we nog eens bekijken waar Jan ’ s ochtends over had verteld. Het is een mooi gezicht om de trossen zo te zien hangen wetende dat er later zo’n heerlijk sap van gemaakt wordt. De kennis van de problematiek tijdens de druiventeelt maakt de waardering voor de wijn nog groter. Nadat Jan ons alle geheimen had verteld konden we weer huiswaarts. Met een voldaan gevoel van deze nog redelijk ontspannen dag kijk ik uit naar de eerste echte cursusdag over twee weken.
Uit ons Assortiment

Cuvée Antoine Joseph - Rouge
Heerlijke fruitige wijn die licht gekoeld te drinken is.
€7.27

Pineau des Charentes - Rouge
Een verrassend alternatief voor een glaasje port!
€16.10

Re Teodorico - Bardolino
Lichte soepele fruitige wijn
€7.70

Feudi - 125 - Primitivo
Een topper uit het assortiment!
€9.93