
Lesdag 3
11 oktober 2010. Na een hectische week ging ik met een beperkte voorbereiding naar Maarn. Op tijd vertrokken om nog even bij te kunnen kletsen met de medestudenten. Helaas gooide de verkeersdrukte wat roet in het eten. Vijfentwintig minuten van IJsselstein naar Oudenrijn is niet iets waar je rekening mee houd. Bij aankomst had ik nog een kwartiertje en onder het genot van een kopje koffie toch nog even bijgekletst.
Klazien, onze cursusleidster, rinkelde met haar belletje zodat wij een plek in het lokaal konden gaan bemachtigen.
Op elke plek stonden weer zes glazen gevuld, drie keer wit en drie keer rood. Al die glazen zorgden voor een aangenaam aroma in het lokaal.
Frank Jacobs begon met zijn inleiding op het wijntechnisch proeven wat deze keer in het teken van oogstjaren stond. Het is een genot om naar die man te luisteren. Naast zijn parate kennis en zijn enorme ervaring heeft hij ook nog het vermogen om het op zo’n manier te brengen dat de aandacht niet verslapt. Zo begon hij met het vragen naar een aantal geboortejaren van cursisten. Zoals een goed man betaamt sloeg hij de vrouwen in deze over. Van elk jaar werd viel wist hij zo de omstandigheden van dat jaar die bepalend waren voor de kwaliteit van de oogst en daardoor voor de kwaliteit van de wijn te benoemen. Hij beperkte zich hierbij tot de Bordeaux maar ook van de Bourgogne en vast van veel meer gebieden of landen wist hij het ook.
De laatste twintig oogstjaren nam hij wat specifieker met ons door en tevens gaf hij ons het advies om die kenmerken van de laatste tien tot twintig jaar ook eigen te maken want dat geeft weer een extra kenniselement bij het beoordelen van wijn.
Na de lunch was het tijd voor het gebied Loire en Elzas in Frankrijk wat met passie gebracht werd door Chris Alblas. Een van de meest aangeplante druivenrassen in de Loire is de Melon de Bourgogne waar de bekende Muscadet van gemaakt wordt. Andere belangrijke witte rassen in dat gebied zijn de Chenin Blanc en de Sauvignon Blanc. Bij de rode druiven zijn dat de Cabernet Franc, Gamay en de Grolleau/Groslot waarvan de laatste voornamelijk voor rosé gebruikt wordt.
Het was prettig dat de glazen een keer niet blind uitgeschonken werden. Ondanks de bekendheid blijft het nog knap lastig om de geproefde informatie van de wijn op te slaan en te beschrijven om uiteindelijk de herkenning te krijgen. Toch zaten er mooie witte en rode wijnen tussen.
Na de korte pauze was het tijd voor de Elzas en dat is een zeer sfeervolle wijnomgeving en nog redelijk dicht bij huis. Het hangt vanuit de historie een beetje tussen Frankrijk en Duitsland in en heeft daardoor zijn eigen identiteit. Die herkenbaarheid komt een beetje terug in de wijnen uit het gebied. Als één van de weinige streken in Frankrijk, zo niet de enige, waren en zijn de wijnen uit het gebied herkenbaar aan hun druivenras. Bekende rassen uit het gebeid zijn onder andere Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling en Silvaner. Binnen de eenvoudige wijnen vinden ook wel assemblages van andere rassen plaats. De meest bijzondere Elzas wijn die we proefden was denk ik wel van het Domaine Marcel Deiss waar Jean Michel Deiss als ware terroirist zijn kennis en kunde toont. Verschillende druivenrassen staan door elkaar aangeplant en worden gelijktijdig geoogst en gevinifiëerd. Een zeer bijzondere assemblage met een verfijnde afdronk.
Voor het verslag van lesdag 2 klik hier
Voor het verslag van lesdag 4 klik hier
Uit ons Assortiment

Domaine Pré Baron - L'Elegante
Fantastische Sauvignon Blanc uit de Loire.
€13.49

Quay Landing - Shiraz
Soepel glas wijn met een kruidige toets.
€7.41

Vincent Bouquet - Syrah/Grenache Rosé
Sappige en krachtige rosé.
€7.13

Comenge - Biberius
Een mooie wijn uit het prachtige Ribera del Duero.
€10.69