
Lesdag 4
25 oktober 2010. Van echt studeren is het nog niet gekomen maar voor deze les had ik in ieder geval de theorie een keer doorgenomen van de gebieden die vandaag aan de orde komen. De verkeersdrukte in de lus van de A2 naar de A12 lijkt structureel te zijn want het stroopte weer verschrikkelijk. Eénmaal op de 12 was er geen vuiltje meer aan de lucht. Het is niet anders. Voordat de les begon nog even aan de koffie en een broodje want het ochtendprogramma zou bestaan uit versterkte wijnen.
Het aanvangsbelletje rinkelde al weer snel en zoekend naar een plek in het leslokaal werden de zintuigen al vrolijk gestemd. Wat een aroma’s komen er vrij als er zo’n 65 tafels ingedekt zijn met voor elke student 8 glazen versterkte wijn van uiteenlopende aard.
Voordat we ons in al die wijnen mochten bijten deed Frank Jacobs eerst een verhandeling over versterkte wijnen. Wat daarbij onder andere aan de orde kwam was hoe die zoete wijnen gemaakt kunnen worden, welke soorten er zoal zijn en waar ze gemaakt worden. Als je het zo opschrijft dan lijkt het niet zoveel maar als je alleen al kijkt naar de diversiteiten binnen Port, Sherry en Madeira kun je al een behoorlijke workshop geven. Dan zijn er ook nog de Vin doux naturels, denk daarbij aan de Muscat de Rivesaltes of een Banyuls, de prachtige Botrytis wijnen, andere zoete wijnen van laat geoogste druiven en de bijzondere wijnen die gemaakt worden van ingedroogde druiven en dan is het ineens een complex geheel met zeer veel variëteiten.
Vervolgens aan de slag om de geuren en smaken vast te leggen en te benoemen wat er ongeveer in het glas zat. Dat was nog best lastig maar gelukkig herkende ik er wel een aantal en dat is goed voor de moraal. Het alcoholpercentage binnen deze wijnen is een hulpmiddel om de wijn te categoriseren maar het lastige is om dit te herkennen. Het zoete uit de wijn maskeert het alcoholgehalte enorm dus dat vergt zeker nog oefening.
Voor het verslag van lesdag 3 klik hier
Voor het verslag van lesdag 5 klik hier
Uit ons Assortiment

Real Rubio - Rosado
Mooie lichtkleurige fruitig/mineralige rosé
€8.08

Vincent Bouquet - Syrah/Grenache Rosé
Sappige en krachtige rosé.
€7.13

Tinto Porta Dacalada
Topper, gemaakt van twee inlandse druivenrassen en een bekende klassieker!
€8.22

Carlos Alanso - Piano
Complex smaakpallet, zachte tannines, mooie lengte
€9.45