
lesdag 14
2 mei 2011. Vier weken zijn er voorbij gegaan sinds de laatste les. Het lijkt lang maar het is voorbij gevlogen. Natuurlijk waren er de feestdagen in april en niet te vergeten de studiereis naar Bourgogne en Champagne. Wat een geweldige week om met allemaal gelijkgestemden in prachtige wijngebieden te zijn en bij de mooiste wijndomeinen de mooiste wijnen te proeven. Tijdens de koffie werd er uitgebreid over de ervaringen in de Bourgogne gesproken, vooral met de studiegenoten die de reis niet hadden meegemaakt.
Pfoe, dat proeven als race tegen de klok en ook nog zien te scoren had ik minder gemist. Gedreven ging ik weer aan de gang met mijn twaalf wijnen en twee verdiepingsvragen. Dit keer drie witte wijnen, een rosé en zes rode wijnen om af te sluiten met twee dessert- of aperitiefwijnen. Een klein uurtje verder werden de resultaten weer uitgebreid besproken door Frank Jacobs waarbij wij weer door de wijngebieden getrokken werden.
Na anderhalf uur kon ik mijn score vaststellen. Wow, dit had ik nog niet eerder meegemaakt! Met elf antwoorden goed had dit mijn praktijkexamen mogen zijn. Maar met wijnproeven is het net als met beleggen. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Na de lunch stond Portugal en Madeira op het programma. De gastdocent was Olaf Kerstens van de wijnfamilie/het wijnbedrijf André Kerstens. Olaf beschikt over zeer veel kennis van deze gebieden en kon daar pakkend over vertellen.
Zijn verhaal begon met een stukje geschiedenis om daarna over te stappen naar de wereld van de Portugese druivenvariëteiten die ook wel Casta’s worden genoemd. Een aantal typische witte varianten zijn de Alvarinho, Fernão-Pres, Arinto, Bical en Roupeiro en aan de rode kant komen we de Touriga Nacional, Touriga Franca, Baga, Negra Mole en Castelão tegen. Er zijn er nog veel meer en sommigen hebben ook nog alternatieve namen maar die zijn voor de liefhebbers wel te achterhalen. Nog wel leuk om te vermelden is dat de Tinta Roriz oftewel de Aragonez een andere naam is voor de Spaanse Tempranillo.
Na anderhalf uur kon ik mijn score vaststellen. Wow, dit had ik nog niet eerder meegemaakt! Met elf antwoorden goed had dit mijn praktijkexamen mogen zijn. Maar met wijnproeven is het net als met beleggen. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Na de lunch stond Portugal en Madeira op het programma. De gastdocent was Olaf Kerstens van de wijnfamilie/het wijnbedrijf André Kerstens. Olaf beschikt over zeer veel kennis van deze gebieden en kon daar pakkend over vertellen.
Zijn verhaal begon met een stukje geschiedenis om daarna over te stappen naar de wereld van de Portugese druivenvariëteiten die ook wel Casta’s worden genoemd. Een aantal typische witte varianten zijn de Alvarinho, Fernão-Pres, Arinto, Bical en Roupeiro en aan de rode kant komen we de Touriga Nacional, Touriga Franca, Baga, Negra Mole en Castelão tegen. Er zijn er nog veel meer en sommigen hebben ook nog alternatieve namen maar die zijn voor de liefhebbers wel te achterhalen. Nog wel leuk om te vermelden is dat de Tinta Roriz oftewel de Aragonez een andere naam is voor de Spaanse Tempranillo.
Druivenrassen zijn natuurlijk mooi maar het is niet onbelangrijk waar de druiven dan groeien dus zijn we ook van noord naar zuid Portugal gegaan. Zonder de diepte in te gaan hebben we het dan onder andere over Minho, Beiras, Bairrada, Dão, Estremadura, Ribatejo, Alentejo, Algarve en de Douro
Laatst genoemde is voor ons misschien wel het belangrijkste gebied omdat dat het gebied van de Port is. De drank waarvan wij per hoofd van de bevolking de grootste gebruiker ter wereld zijn met gemiddeld 1,4 liter per persoon. De verhouding “gewone” wijn tot Port is ongeveer 1:20.
Port is er in zeer veel varianten. Grof gezegd zijn er drie soorten, namelijk Ruby, Tawny en Branco waarbij de laatste voor de witte variant staat. Binnen de hoofdsoorten zijn er weer subsoorten en dat heeft te maken met de verschillende rijpingstijden en of de Port op vat of fles rijpt. De Ruby varianten zijn altijd wat roder van kleur en gebotteld om op fles verder te rijpen. De soorten die er zijn zijn Ruby, Reserve, Crusted, Late Bottled Vintage (LBV) en Vintage. De Vintage wordt slechts in bijzondere jaren gemaakt en kan zeer lang op fles rijpen. Na opening moeten deze wijnen relatief snel gedronken worden.
Binnen de Tawny range is er de Tawny, Tawny Reserva, Tawny 10, 20, 30 en 40 jaar alsmede de Colheita waarbij de Port uit één jaargang komt. Tawny Port heeft een dusdanige lange vatrijping gehad dat die zich niet meer op de fles ontwikkeld. Na opening blijft de wijn zo’n vier tot zes maanden goed te drinken.
In het wit zijn er slechts twee soorten namelijk de Branco en de Branco Reserva.
Binnen de Tawny range is er de Tawny, Tawny Reserva, Tawny 10, 20, 30 en 40 jaar alsmede de Colheita waarbij de Port uit één jaargang komt. Tawny Port heeft een dusdanige lange vatrijping gehad dat die zich niet meer op de fles ontwikkeld. Na opening blijft de wijn zo’n vier tot zes maanden goed te drinken.
In het wit zijn er slechts twee soorten namelijk de Branco en de Branco Reserva.
Uit ons Assortiment

Abbona - Dolcetto - San Luigi
Mooie volle fruitige wijn met donker fruit.
€15.91

Fattoria le Fonti - Sangiovese
Prachtig glas met rijp rood fruit.
€9.93

Pineau des Charentes - Blanc
Een verrassend alternatief voor een glaasje port!
€16.10

Vincent Bouquet - Syrah/Grenache Rosé
Sappige en krachtige rosé.
€7.13