
lesdag 16
30 mei 2011. Op weg naar Maarn dacht ik dat het wel lekker was dat dit de laatste reguliere les was. Vooral het blind proeven was meestal een hele kluif voor me doordat de resultaten meestal net niet goed genoeg waren. Schrale troost is dat ik daar niet de enige in was maar ja, je kijkt toch naar al die mensen die wel bijna tweewekelijks ruim voldoende scoorden. Tenslotte wil ik ook alle modules positief geëxamineerd hebben en daar zit ook het proeven bij. Daar is nog tijd genoeg voor dus zeker geen reden om daar nu al somber over te zijn. Onder het genot van een kopje koffie werden de zinnen weer even verzet.
Frank begon deze laatste blindproeverij met een verhandeling over Rocky uit de gelijknamige reeks films. De rode draad uit het verhaal heeft te maken met de concentratie en de wil om te winnen. De scherpte van het oog van de tijger maakte hem weer tot een wereldkampioen.
Vier witte wijnen, vijf rode wijnen, een foute wijn en twee aperitief of dessertwijnen stonden weer klaar in de glazen om de laatste “wedstrijd” te spelen.
Na een goede drie kwartier had ik alle vragen beantwoord en kon de nabespreking beginnen. Het deed me goed om deze laatste met een voldoende resultaat af te sluiten want dat doet het lunchbroodje toch nog iets beter smaken.
Het middaggedeelte werd verzorgd door Frank Donker, hoofd inkoop van Groupe LFE, vinoloog en in opleiding voor Magister Vini. Groupe LFE is onderdeel van Castel maar is een zelfstandige onderneming. 64% van hun omzet is van niet Europese wijnen. Frank leidde ons door Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.
We stonden met name stil bij Mendoza met een knipoog naar Groot Mendoza waar het wijngebied San Juan in valt. Mendoza en San Juan zijn samen verantwoordelijk voor 93% van de totale Argentijnse wijnproductie. De gebieden in Argentinië kenmerken zich voor hun koele nachten en hoge dagtemperaturen. De rode wijnen worden voornamelijk van de Malbec, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon gemaakt en bij de witte wijnen zijn het de druivenrassen Chardonnay, Torrontès, Sauvignon Blanc en Viognier die de klok slaan. Door de droogte kan men er met de originele wortelstokken werken en vind er zogenaamde dripirrigation plaats. De wijnbouw vindt vaak op grote hoogtes plaats en soms wordt een deel van de druiven onrijp geoogst om de frisse zuren in de wijn te behouden.
Chili is een langgerekt wijngebied en binnen het gedeelte waar druiven voor de wijnbouw geteeld worden zitten er niet zoveel verschillen tussen het noordelijk en zuidelijk gebied. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met oostelijke en westelijke ligging om de invloed van de oceaan te gebruiken. Central Valley rondom de stad Santiago is het belangrijkste wijngebied. Het Andesgebergte is een belangrijke speler met betrekking tot de droogte van het klimaat en de beschikbaarheid van bronwater. De voorkomende druivenrassen zijn groot maar een typische Chileen is toch wel de Carmenère.
Zuid-Afrika is een land met een rijke historie en er wordt al honderden jaren wijn gemaakt. Kaapstad is het hart van de omliggende wijnprovincies waarvan Constantia het oudste gebied is. Stellenbosch is het tweede wijngebied en heeft een eigen wijnuniversiteit. Daarnaast is Paarl nog zeer bekend en daar worden vooral rode wijnen gemaakt. Het aantal wijngebieden is groot maar erg in opkomst zijn de subgebieden Elgin en Walker Bay in het grote gebied Robertson. In Zuid-Afrika worden vooral de edele druivenrassen verbouwd waarbij de Chenin Blanc, daar Steen genaamd en de Pinotage als typisch voor het land kunnen worden genoemd. Inmiddels staat de Pinotage als vierde op de lijst van meest verbouwde blauwe druivenrassen en moet hij de Merlot, Shiraz en Cabernet Sauvignon voor zich laten.
Uit ons Assortiment